חיפוש: צמחים מאמרים
מבזקי חדשות
תות שדה
אין לו דבר עם הצמח הידוע בשם תות שהוא עץ השייך למשפחת תותיים.
לתות השדה גבעול קצר ומעוצה במקצת בחלקו התחתון (מכונה "כתר"), סביבו ערוכים העלים בשושנת בסיסית. כל עלה נישא על פטוטרת ארוכה ושעירה וצורתו תלתנית (מחולק ל3 - 4 עלעלים). 
בבסיס פטוטרת העלה מופיעים עלי לוואי, המעורים בפטוטרת.
בתנאי גידול נאותים, נוצרים בחיק העלים גבעולים ארוכים אופקיים המכונים "שלוחות" או "נטישות" המשתרשים בקרקע . כל מפרק של השלוחה מצמיח שורשים כלפי מטה ושושנת עלים כלפי מעלה, כך שנוצרים 10 עד 15 (תלוי בזן) "צמחי בת" לאורך השלוחה. כל צמח בת יכול גם להתנתק מצמח האם ולהפוך לצמח עצמאי. תכונה זו מנוצלת לריבוי הצמח. 
הפרחים, לבנים, דו-מיניים, מופיעים בקבוצות ונישאים על עוקצים מסועפים. לכל פרח 5 עלי כותרת ואבקנים מרובים המקיפים את מצעית הפרח. המצעית (תושבת הפרח) דמוית חרוט מתרוממת במרכז הפרח ועליה יושבים עמודי עלי קצרים מרובים. השחלות מעורות בתוך המצעית.

ההאבקה - עצמית או הדדית (זרה). 

פרי התות - פרי מקובץ (בדומה לפטל ואנונה) הוא מבחינה בוטנית פרי מדומה, מכיוון שהחלק העסיסי הנאכל שלו הוא, למעשה, מצעית הפרח (ולא השחלה). בתוך הציפה העסיסית שקועות אגוזיות קטנות רבות, הן הפירות האמיתיים - השחלות והזרעים שבתוכן. 
מצעית שכל עמודי העלי שלה קבלו אבקה כראוי, תגדל לפרי גדול וסימטרי. תותים מעוותים הם תוצאה של האבקה או הפריה לא מושלמת של העליים בפרח.
לתותים מזנים שונים, צורות שונות וצבעים החל מלבן דרך ורוד עד לאדום. הפרי נאכל בעיקר טרי או כמרקחות, ריבות ומיצים. כמוכן משמש לאפייה ובישול. ערכו התזונתי רב בשל תכולת ויטמין C רבה וכן קרוטן, מעט חלבון ו כ- 9% סוכרים .

תות השדה התרבותי הוא גידול תרבות צעיר למדי (החל באירופה במאה ה- 17) והוא תוצר הכלאה בין שני מיני בר אמריקאיים. מיני בר של תות שדה גדלים באקלים ממוזג קריר, בדרך כלל ביערות.
בשל מוצאו (אזורי אקלים קרירים צפוניים או הרריים), הוא עמיד לטמפרטורות נמוכות, אך נכנס לתרדמה חלקית (עצירת הצימוח) בחורף. רוב הזנים רגישים לשילובים שונים של טמפרטורה ואורך יום, המשפיעים על מועד הפריחה ועל יצירת השלוחות (הנטישות). מרבית זני התרבות הם צמחי יום קצר (פורחים בחורף) וימים ארוכים וחמים מעודדים בהם התפתחות וגטטיבית ויצירת שלוחות.
בחקלאות הישראלית מגדלים את התות כגידול חד-שנתי והפרי מיועד, ברובו ליצוא. הפרי מיוצא בעיקר לאירופה לקראת חג המולד. עונת השיווק נמשכת עד יוני. לשם כך פותחו זנים שונים ושיטות אגרוטכניות המאפשרות ניבה ממושכת. למשל: הצמחים נעקרים בינואר ומוחזקים בקירור בטמפרטורה של 1°C עד לשתילה מחדש, גידול במנהרות פלסטיק, גידול בהדלייה ועוד.

התות רגיש מאד למחלות הפוגעות בצמח או בפרי וכן הוא מותקף על ידי מזיקים כגון נמטודות, אקריות, זחלי עשים ועוד. ציפורים עלולות לגרום נזק רב.
*נלקח מאתר המכללה האקדמית תל חי.
לחץ למעבר לדף הוראות גידול תות שדה
לקריאה נוספת על התות לחץ כאן
גלריית תמונות


 

shlomit.nursery@gmail.com | משתלת שלומית | רחוב החקלאים 15 כפר ביאליק | ת.ד 3060 כפר ביאליק 27905 | טל: 04-8710090, 04-8719728 | פקס: 04-8718558
שעות פתיחה: א-ה: 8:00-18:00 | שישי: 8:00-16:00 | שבת וחג: סגור
מופעל באמצעות מעוף, מגוון אפקט מעוצב על-ידי סטודיו נילי